13 Eylül 2014 Cumartesi

ALTIN ALMAK MANTIKLI MI?

"Altını Afrika'dan çıkarıyoruz. Eritip kalıplara döküyoruz. Sonra da bunu merkez bankalarının süper güvenlikli kasalarında saklıyoruz. Uzaylılar bizi izliyorsa eğer, ne yaptığımızı mümkün değil anlayamıyorlardır." Ünlü yatırımcı Warren Buffet böyle demiş. Hakkaten de altının doğada hiç bir değeri yoktur. Ona şu anki değerini insan veriyor. Bakıldığında, altın ne sanayide kullanılıyor ne tıpda ne de başka bir yerde. Ufak tefek kullanıldığı alanlar da var tabi ama sadece bu kullanım alanları ile merkez bankalarındaki tonlarca altının varlığı açıklanamaz. Peki o zaman neden deli gibi altın çıkarıp duruyoruz?



 külçe altın

Biraz geçmişe gidelim. Epey geçmişe, haçlı seferlerinin olduğu zamana. Tapınak şovalyeleri sefere çıkacakları zaman yanlarına bir yaşlı adam yaklaşmış. "Gençler şimdi siz sefere çıkacaksınız ya; at sırtında o kadar yol gideceksiniz. Gençsiniz siz, aklınız havadadır. Altınlarınızı düşürürsünüz kaybedersiniz. Üstelik yolda hırlısı var hırsızı var. Kaza var bela var. Gidip de dönememek var. En iyisi mi siz bu altınlarınızı bana verin. Ben siz dönünceye kadar onları saklayım" demiş. Şovalyelere de kimden ne kadar altın aldığını belirten kağıtlar vermiş. Bunun üzerinden yıllar geçmiş. Bu yaşlı adama merkez bankası, adamın verdiği kağıtlara da banknot denmiş. Merkez bankasındaki altınlar unutulmuş, herkes banknotlar ile alışveriş yapmaya başlamış. İşte, altınla para arasında böyle bir ilişki var.

Bazen devletler para basar ve bastığı paranın karşılığı olan altını merkez bankasının kasasına koyamaz. Ortalıkta bol miktarda para olur. Bu da insanları para harcamaya bir şeyler almaya iter. Yani arz sabitken talep artar. Bunun sonucunda fiyatlar da artar ve enflasyon olur. Enflasyonun arttığı zamanlarda insanlar altına yönelir.Çünkü enflasyonda paranın değeri düşer. Bu yüzden insanlar ellerinde gittikçe değeri düşen parayı altına çevirir. Herkes bu şekilde davranıp altına talebi artıracağı için de altının fiyatı artar. Yani, altın bir yatırım aracı değildir. Altın, kriz dönemlerinin sigorta aracıdır. Kriz dönemlerinde, eldeki varlığı korumak adına altın almak mantıklı olabilir ama; ne zaman ki krizden uzaklaşılır, o zaman altın almak dünyanın en saçma işi haline gelir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder